Իսկ Դուք գիտեի՞ք, որ հոտի զգացողության պակասը օգնում է նիհարել

Աշխարհի բնակչության մոտ 30%-ը ունի քաշի խնդիր և պայքարում է գիրության դեմ: Այս է պատճառը, որ այսօր գիտնականները ջանք չեն խնայում գտնելու համար նիհարելու միջոցներ ու հասկանալու համար հենց գիրանալու պատճառները:

Ավելորդ քաշի խնդրին առավել արդյունավետորեն լուծելու համար, վերջին տարիներին գիտնականները ակտիվորեն ուսումնասիրում են ճարպակալման մեխանիզմները և դրա հետ կապված նյութափոխանակության գործընթացները: Վերջին բացահայտումներից մեկը քթի և հոտի կուտակման շրջանում ընկալիչների սերտ կապն է:

Միևնույն ժամանակ, սա ոչ թե այն փաստի մասին է, որ դուք ուզում եք ուտել համեղ հոտ ունեցող սնունդ: Լաբորատոր մկների վրա կատարված փորձերի ժամանակ գիտնականները նկատել են, որ եթե կրծողը «անջատում է» քթի խոնավեցնող ընկալիչները, ապա այն սկսում է դանդաղորեն նիհարել և նույնիսկ կորցնել այն: Սկզբում գիտնականները կարծում էին, որ կենդանիները սկսեցին ավելի քիչ սնունդ սպառում`նրանց համար գրավիչ հոտի բացակայության պատճառով: Բայց ավելի մանրամասն ուսումնասիրության արդյունքում պարզվեց, որ կրծողները շարունակում էին ուտել նույն ծավալներով, բայց նրանց մարմնում նյութափոխանակությունն այլ կերպ էր ընթանում: Սա պարզ ցույց տվեց մկների երկու խմբերի կողմից կատարված փորձերի՝ նորմալ և առանց հոտի: Երկրորդ խումբը, ուտելով ճիշտ նույն քանակությամբ սնունդ, որքան առաջինը, մի քանի շաբաթվա ընթացքում կորցրեց ավելորդ քաշի 16% -ը:

Փորձելով հասկանալ քաշի կորստի մեխանիզմը, գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ հոտի ընկալիչները կապված են նյարդային համակարգի այն մասի հետ, որը պատասխանատու է շագանակագույն ճարպային բջիջների գործունեության համար:

Պարզվել է, որ երբ հոտերը «անջատվել են», շագանակագույն ճարպային բջիջները սկսեցին ինտենսիվ աշխատել, այրելով սպիտակ ճարպերը, ինչը ավելորդ քաշի ավելացում էր առաջացնում: Սովորական վիճակում, աշխատանքային հոտավետ ընկալիչներով, շագանակագույն ճարպային բջիջները սահմանափակ են իրենց գործունեության մեջ: Միևնույն ժամանակ, պարզ է դառնում, որ հոտավետ ընկալիչների աշխատանքը կարող է կարևոր նշանակություն ունենալ քաշի արագ և արդյունավետ կորստի հարցում:

 

 

Ինֆոպատեց Ռեբեկա Հովհաննիսյանը

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *